dD celah kehidupan 103: Arshad (Jerantut)

 

11/2/19: Arshad Bin Mohd Noh (55), No 87, Lorong 4, PAKR, Bandar Baru Jerantut, Pahang. 

UJIAN TANPA HENTI

lahir sempurna, umur 2 tahun kaki sakit,

jari-jari kaki itu di potong.  Sakit berterusan kadang- kadang tu bernanah, akhirnya di amputasi di HKL, pada 1997 ( waktu berumur 33 tahun)…. Alhamdulillah‼️Sakitnya Hilang✅ TAPI, Perjalanan hidup sebagai OKU pula bermula… 

SEBATANG KARA…. sejak ayah nya meninggal beberapa tahun lalu, tinggal bersendirian, berusaha mencari pendapatan untuk HIDUP.. memcuci pinggan mangkuk, memasak dan membuat apa yang terdaya

SEBATANG KARA … bergantung pada yang simpati‼️… Fairul (bukan saudaranya), dia yang hampir setiap hari datang menjenguk dan membantu. Semasa dD sampai, dia sedang membawa Arshad untuk mengambil ubat di klinik.. mereka segera berpatah balik❗️

BANTU IKUT KEMAMPUAN….

✍️FB dD di tag oleh 2 insan yang membaca FB @Perantau Berdarah”…. Mereka membantu bagitahu✅ 

✍️dia menyewa rumah kos rendah… “ini pun diberitahu nak kena keluar dari sini”. 😪

✍️pendapatan hanya dari bantuan JKM dan Zakat Pahang… selain tu ada insan yang bersimpati menghulur sumbangan setelah melihat kesukaran hidupnya.✅🇲🇾

PERCUMA UNTUKMU

(dibiayai oleh PruBSN PERIHATIN)

18/3/19:  Arshad Bin Mohd Noh (55), No 87, Lorong 4, PAKR, Bandar Baru Jerantut, Pahang sekali lagi bergantung kepada FAIRUL (bukan saudara) untuk datang fitting hari ini.

FITTING❓

“Kaki saya dah dua hari bengkak…. saya tahu tak boleh cuba. Tapi saya dah biasa pakai kaki palsu.. boleh tak saya bawa balik saya cuba fitting sendiri bila bengkak ni dah sembuh?” Dia datang kerana dah janji dengan Fairul dan dengan dD. 

“kalau tak boleh pakai juga, saya bawa datang semula” … ✅ Test case juga untuk dD.

SEBATANG KARA

Hanya bergantung harap kepada insan yang mengambil berat dan membantunya … seperti FAIRUL , insan biasa ‘the real unsung hero’, dan tak mahu di kenali…. “saya bantu kerana dia perlu di bantu”. (Dia izinkan setelah di beritahu untuk inspirasi sahaja)

TANPA KERJA

Di amputasi pada 1997, menggunakan kaki palsu dan boleh mamasak dan menjual makanan. TETAPI sejak tidak boleh berjalan lagi kerana kaki palsunya sudah terlalu uzur…. tak dapat bekerja, MAKA dia bergantung sepenuhnya kepada bantuan bulan JKM dan ZAKAT Pahang….

“Datang ni pun Tawakkal saja… road tax kereta buruk ni dah mati…. tolong doakan kami selamat di jalan”…. bisiknya sewaktu dalam kereta nak bertolak balik ke Jerantut. 

BF33E16A-449C-41D9-89F5-90500C2C26AD

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close